Hivatalos: összejön a Trump-Orbán találkozó

Május 13-án, az EP-kampány hajrájában találkozik Trumppal Orbán. A helyszín: Washington.

Megírtuk korábban: küszöbön a találkozó. Mostanra bizonyossá vált, amit eddig csak sejtettünk. Május 13-án Washingtonban találkozik Donald Trump és Orbán Viktor.

Ezt Szijjártó Péter jelentette be. Munkamegbeszélés lesz a két fél között. Szijjártó elmondta, a napirenden az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések szerepelnek.

Zoltan Kovacs@zoltanspox

President @realDonaldTrump has invited PM Orbán to a working meeting in Washington, May 13, FM Szijjártó announced. On the agenda: energy security, defense cooperation, bilateral relations and regional security.237:52 AM – May 2, 2019Twitter Ads info and privacy21 people are talking about this

Korábban az Átlátszó és a Direkt36 is írt arról, közel a felek a találkozáshoz, bár amikor a hvg.hu megkérdezte május 1-jén erről a magyar külügyet (ugyanis a forrásaink nekünk is ezt sejtették), ott azt válaszolták, a „magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok vonatkozásában jelenleg nincs bejelenteni valónk.” Május 2-án mégis bejelentette Szijjártó.

Orbán Viktor az elsők között volt, aki megválasztása után gratulált Donald Trumpnak, mégis az utolsók között van, akinek sikerült találkoznia az amerikai elnökkel.

A magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben találkozott Nazarbajev volt kazah elnökkelHszi Csin-ping kínai elnökkel, Putyin orosz elnökkel, ma – május 2-án – Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes találkozik. Négy nappal Salvini után a szélsőjobbos osztrák alkancellár is Budapestre jön, majd megy Trumphoz Orbán.

hvg.hu

Related posts

Leave a Comment