Egy város, amit nem szemetelnek tele választási plakátokkal: Kazincbarcika

Megosztás

A B.B.F.és K. válaszlevelében azt írta, hogy engedélyezi ugyan, de ehhez a Fővárosi Önkormányzattól is engedélyt kell kérnie az MSZP-nek, ezen felül pedig közterület-használati díjat is fizetnie kell. Ez nem olcsó mulatság, plakátonként 9 és 16 ezer forintot kellene fizetni havonta. A Fővárosi Önkormányzat ugyan dönthet úgy, hogy díjmentességet ad, esetleg kedvezményt, de az MSZP-nél úgy gondolták, hogy nem adnák nekik oda kedvezményesen.

Az MSZP ezért úgy döntött, hogy a Kúria állásfoglalását kéri, amely kedden hozott döntésében az ellenzéki pártnak adott igazat, és kimondta: az oszlopokon történő plakátelhelyezés választási kampány idején nem köthető közterület-használati engedélyhez és díjhoz, a közterület-használatról szóló szabályok csak az önálló hirdető-berendezések és óriásplakátok esetén alkalmazhatók. Magyarul arról van szó, hogy azoknál a berendezéseknél kérhetnek közterület-használati díjat, amelyek kifejezetten hirdető-berendezések (például egy óriásplakát kihelyezésére szolgáló tábla), csakhogy az oszlopok nem ilyenek.

,,A pártok vállalása szerint a rendezett városkép megőrzése érdekében a kampányidőszakban elkészült plakátokat a város közigazgatási területén belül kizárólag az önkormányzat által erre a célra telepített hirdetőfelületeken vagy könnyen eltávolítható és eltávolítás után sérülést, kárt nem okozó módon helyezik el.”


nyilatkozta a Blikknek Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

A Kúria döntése azért is érdekes, mert az MSZP kérését “lepasszoló” B.B.F. és K. a Kúriának egy olyan korábbi  döntésére hivatkozva kérte volna a pártot a díjfizetésre, amely döntést a testület azon tanácsa hozta meg, amelyet Patyi András vezetett. Patyi a Nemzeti Választási Bizottság vezetője volt, aki a 2018-as választások után azt mondta Orbán Viktornak, hogy sajnálja, amiért a bizottság megbüntette a kormányfőt 300 ezer forintra. Patyi később a Kúria önkormányzati tanácsának elnöki tisztségét viselő bírója lett. 

A Kúria önkormányzati tanácsa felülvizsgálati tanácsként is működik, közigazgatási ügyekben jár el. Ebbéli tisztségében hozta tehát Patyi azt a döntést, amire a B.B.F. és K. hivatkozott, ráadásul a döntés sem előzmény nélküli. A Patyi-vezette tanács tavaly azután hozta meg ezt a döntést, hogy a kispesti, szocialista vezetésű önkormányzat egy rendeletben úgy döntött, hogy a gyűlöletkeltő plakátokat el lehet távolítani. A Patyi-féle testület ezt a rendeletet jogellenesnek nevezte. Ezért is érdekes, hogy a B.B.F. és K. erre a döntésre hivatkozva jelezte, hogy az oszlopok után közterülethasználati díjat kellene fizetnie az MSZP-nek.

index.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment