A szürke farkasok megyénkben

Megosztás

Az állat őshonos faj hazánkban, térségünkbe sem kellett visszatelepíteni.

Az elmúlt években úgy tűnik, hogy vonzó élőhellyé vált a Bükk hegység a nagyragadozók számára is, amelyek közül kameracsapdáik révén a szürke farkasról rendelkeznek legtöbb friss információval a szakemberek. Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre tartott előadást a témáról, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának éves közgyűlésén, mint a csoport tagja.

– A farkas őshonosnak számít hazánkban, és ki lehet jelenteni, hogy régiónkban mára tartósan megtelepedett. 1944-től folyamatosan vannak a fajról adataink, de a kétezres évektől gyakoribbak a megfigyelések. 2010-től állandónak mondhatjuk az állatok jelenlétét. 2013-tól pedig nekünk, természetvédelmi őröknek már napi szintű elfoglaltságot jelent az állománykövetés és a velük kapcsolatos vizsgálódások. Kameracsapdáink több százezer felvételt készítettek, nem kizárólag farkasokról, de ezek mindegyike értékes információ. Innen tudjuk például, hogy potenciális prédaállatai a vaddisznók és a szarvasok, de étrendjét rendszerint kisebb állatokkal is kiegészíti – mesélte a nemzeti park munkatársa.

Nem támad emberre

– Tartja magát az elképzelés, hogy a Bükki Nemzeti Park telepítette vissza a farkasokat a térségbe, de ez nonszensz. Többször egyértelmű bizonyosságot nyertünk róla, hogy a szürke farkas vadon szaporodott a Bükkben. A rokonság szempontjából a kárpáti állomány létfontosságú. 2011 és 2016 között 17 értékelhető mintából 16 különböző egyedet tudtunk azonosítani, amelyek genetikai vizsgálata még tart. Ezek azonban újra és újra eltűnnek a rendszerből, mert egy közép-európai falka átlagos mérete öt egyedből áll és a kölyköknek legalább a fele nem éri meg az ivar­érett kort. Viszont, ahol gépeivel megjelenik az ember, ott egy teljes hónap kimaradhat, hogy farkast fotóznánk. Az elmúlt 200–250 évből nem maradt fönn olyan bizonyított eset, amikor egészséges farkas emberre támadt volna. Viszont a házi jószágot hajlamosak megtizedelni – hangsúlyozta az előadó.

boon.hu

Megosztás

Related posts

Leave a Comment